El teòleg i sociòleg claretià Pere Codina és fill del Concili Vaticà II. Com el fundador dels claretians, Antoni Maria Claret, o el recentment desaparegut bisbe missioner Pere Casaldàliga, també té passió per l’escriptura. És el director de la revista eclesial d’informació i opinió El Pregó i, a més, té un bloc (Els nous veïns de Diognet, a Catalunyareligió.cat) on periòdicament opina i valora sobre l’actualitat religiosa del país i del món.

Aviat farà un any que va morir Pere Casaldàliga, que, com el fundador dels claretians, Antoni Maria Claret, van tenir una gran influència en el seu temps.

Jo definiria Pere Casaldàliga com un profeta-poeta. El profeta no és aquell que endevina el que passarà, sinó aquell que és capaç d’interpretar el present des de la mirada de Déu. Des d’aquest punt de vista penso que tant el bisbe Pere com el nostre fundador, el pare Claret, van ser profetes del seu temps. Subratllo que en Casaldàliga ho ha estat ara de manera radical i com pocs saben ser. Tots dos també van coincidir en la passió per la lletra i per la paraula. Del bisbe Casaldàliga ens ha arribat molta paraula escrita, però déu-n’hi-do la seva paraula parlada, les seves homilies… No hi havia discrepància entre el que deia i el que escrivia.

Aquest 2020 va fer 150 anys de la mort del pare Claret. Vostè diu que la seva influència va ser imprescindible per entendre la Catalunya actual.

Això no ho dic jo. D’entrada, ho diu Torras i Bages i molts altres historiadors. Penso en Cuenca Toribio, per exemple, un historiador espanyol que diu que, en l’època que Claret va ser confessor d’Isabel II i aprofitant l’ascendent que tenia, a l’hora del nomenament de bisbes va fer possible que hi hagués un període amb més bisbes catalans a Catalunya. La connexió que va tenir l’Església catalana amb la Renaixença va ser gràcies als bisbes que el pare Claret havia nomenat i que van donar aquesta puixança de l’Església catalana a primers del segle passat, que va ser realment extraordinària.

No com ara. Com veu l’Església catalana en aquests moments?

Costa de veure. Mira, a l’editorial d’El Pregó d’aquest mes de juny fem èmfasi en una frase que diu: “A Catalunya l’Església o serà catalana o no serà”, que va dir un dels fundadors de la revista, mossèn Tutusaus, l’any 1976, girant l’expressió cèlebre “Catalunya serà cristiana o no serà” de Torras i Bages. És un desig. I penso que l’Església catalana ha estat històricament bastant desafortunada perquè en els últims segles ha estat políticament tutelada per l’Església espanyola, per la política eclesiàstica espanyola. Des de fa cinc-cents anys i amb poques excepcions, de cada tres bisbes, dos han sigut de fora. Fins i tot hi ha hagut molts moments en què tots els bisbes han estat de fora de Catalunya.

No és el cas d’ara mateix.

No, però queda clar que la gran preocupació històrica de tenir l’Església com una unitat pastoral a tot Catalunya no s’ha pogut portar a la pràctica. No s’ha creat la Conferència Episcopal Catalana, i quan els mitjans parlen de bisbes, els ciutadans catalans tenen per referència sobretot els que surten per la tele, que són els de la Conferència Episcopal Espanyola. És evident que als bisbes de Catalunya els costa molt posar-se d’acord, i precisament perquè no es posen d’acord i estan massa callats, anem tan escassos de preses de posició. No tinc clar que hagin assumit com a col·legi de bisbes (ja que no hi ha Conferència Episcopal pròpia) el document Arrels cristianes de Catalunya. No sé si serien gaires, els bisbes que hi estan en sintonia.

D’aquí a poc temps s’haurà de renovar el mapa dels bisbes catalans, i el cardenal Omella té la clau dels nomenaments?

Ara serà el moment de la veritat. Vejam si manté la mateixa tònica… dos de fora i un d’aquí. I a veure, també, on s’hauran format els bisbes que es triïn. A Catalunya tenim un problema, i és que per fer front a la disminució de capellans, cada bisbe ha anat una mica al seu aire: uns han portat capellans de l’Àfrica; d’altres, de Toledo; i tant en un cas com en un altre estem parlant de capellans desarrelats, sense connexió amb el poble. Això vol dir que l’única cosa que els preocupa, als bisbes, és poder assegurar que hi hagi missa per a la gent o que la gent no hagi d’anar massa lluny per assistir a missa? Jo pregunto: l’Església només és això?, poder anar a missa? És evident que la pràctica religiosa és important, i no es pot oblidar. Però el que realment construeix l’Església, no és la sola ‘pràctica religiosa’, sinó l’Eucaristia-memorial del Senyor: que es realitza en la pràctica religiosa i en la pràctica de la vida…

Vostè parla sovint de l’Església “del petit ramat» a què va fer referència Rahner.

Sí, i que és conseqüència del trencament de la transmissió de la religió. Mira: la religió ha esdevingut sovint un element més de la cultura; tant és així que molts confonen la cultura i la pròpia identitat social o nacional amb la religió. Els pilars estructurals que hi ha de transmissió de la cultura, que són la família, l’escola i, en aquest cas concret, la comunitat creient, ara estan fent fallida. I per què estan en fallida? Perquè volen transmetre un sistema de valors i una visió del món que ja no és adequada, ja no connecta amb les generacions noves.

Com ha passat això?

La ruptura de la transmissió de la cultura va passar, sobretot, en la dècada dels seixanta i es podria agafar el Maig del 68 com a símbol. El Maig del 68 va proposar uns canvis molt radicals i va començar una nova cultura en la qual allò que eren els puntals bàsics de la cultura precedent es van posar en qüestió. Lògicament, si la transmissió de la cultura va entrar tota en crisi, la crisi encara va ser més profunda en la transmissió de la religió.

S’havia vist a venir, però. 

Sí. Tot això ja es va veure a venir en temps del Concili, i fixa’t que tots els teòlegs d’aquell moment que van escriure sobre això: Karl Rahner, Joseph Ratzinger –que després seria Benet XVI– i molts altres, van dir que s’anava cap a una Església a la qual s’hi accediria per decisió voluntària i no de forma automàtica. I ja en temps del Concili s’arriba a la conclusió que l’Església seria una Església més petita, que és cap a on anem. Ara estem anant cap a “l’Església del petit ramat”.

En poc temps han mort veritables fills del Concili. A casa, en Jaume Botey, l’Arcadi Oliveres… A l’Amèrica Llatina, en Pere Casaldàliga o l’Ernesto Cardenal.

Ells no han marxat, perquè ens han deixat el seu sentit crític, que no vol dir voler-se carregar les coses. Perquè, al contrari que carregar-se les coses, el que és més difícil és descarregar-les. Sempre dic que davant de la institució Església, carregar-se-la no treu cap a res, el que hem de fer és descarregar-la de moltes adherències que ha tingut al llarg de la història i mirar de reduir-les als elements més simples, a l’Evangeli. Jo ho diria amb una frase que espero que no sigui mal interpretada: “L’Església hauria de ser menys religiosa i més evangèlica”, i precisament aquestes persones que ens han deixat eren justament això, evangèliques.

L’Evangeli es pot viure sense religió?

No, jo penso que la religió és indispensable; és com voler transmetre idees sense paraules. Si jo vull compartir l’Evangeli amb altres, necessito el llenguatge religiós, les pràctiques religioses, però seria arribar a un absurd pensar que el fet cristià s’esgota en la pràctica religiosa, perquè no és així; es realitza amb la pràctica evangèlica: viure segons l’Evangeli. Aquest és el gran repte que tenim, però ens hem de descarregar de molts elements religiosos…

Per exemple?

Penso en algunes pràctiques religioses que ens han vingut del Barroc, els rituals de genuflexions, inclinacions… Això és copiat de la litúrgia del Rei Sol, de Lluís XIV. Aleshores es va considerar que si al rei se li feien genuflexions, al rei de reis també se li havien de fer. I avui la gent, com que sempre ho ha vist així, es pensa que sempre ha estat així. I no.

I per què cal descarregar l’Església?

Per poder arribar als elements més evangèlics, més purs, que, en definitiva, és el que simbolitza l’Eucaristia. De vegades dic que hem canviat els subratllats: abans se subratllava la presència de Jesús en l’Eucaristia i s’oblidava el que ve a continuació, l’altra dimensió, i és que Jesús, quan diu “feu el mateix”, no diu que ens reunim per fer missa sinó que ens diu que ens reunim per fer el memorial d’allò que va ser la seva vida, per fer nosaltres allò mateix que ell va fer. Si ell ens diu que la seva vida és un pa partit, un pa per als altres, ens està demanant que nosaltres fem de la nostra vida un pa per als altres, també. I això pràcticament ho havíem oblidat com a cristians.

Fa poc ha mort Hans Küng, conegut, sobretot, per la seva posició conta la infal·libilitat del papa.

Küng era de la mateixa quinta que Ratzinger, tots dos van ser els teòlegs més joves del Concili Vaticà II, però quan van tornar a Alemanya van coincidir amb les vagues i manifestacions del Maig del 68. Ratzinger s’ho va prendre molt malament, Küng en canvi s’ho va agafar d’una altra manera. Això explica els seus tarannàs. Küng va ser una persona interpel·lada pel temps present, per les respostes que l’Evangeli ha de donar al temps present. Sens dubte va donar respostes agosarades, però amb el temps se li donarà més raó que no pas desraó. No es pot parlar de la mateixa manera de la infal·libilitat pontifícia abans de Küng que després d’ell. Ara s’ha estès la impressió que el papa no és infal·lible pel sol fet de ser papa. És infal·lible quan és l’expressió de la infal·libilitat constatada de l’Església, és a dir, quan, després de consultar-ho, el papa declara un dogma de l’Església, una creença de l’Església.

La Congregació per a la Doctrina de la Fe s’ha definit en contra de beneir les parelles del mateix sexe i torna a usar la paraula “pecat”. Com ho veu això?

És un pas enrere, sens dubte, però és que la jerarquia de l’Església no avança com un exèrcit en ordre de batalla. La història ha demostrat que van fent passos… que de vegades van endavant i de vegades van enrere. Jo tinc els meus dubtes –i ho dic així baixet!– que en aquestes ganes d’enfilar-se amunt per obtenir càrrecs en la jerarquia, hi hagi gaire esperit evangèlic… Ara bé, en aquest cas concret la declaració m’estranya per ser qui és el cap de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el jesuïta mallorquí Lluís Ladaria. Estaria d’acord amb els que diuen que aquest document és una posició per fer front al papa Francesc. Certament, ell va haver de signar d’ofici la declaració, però sens dubte no va sorgir d’una iniciativa seva. Per mi, és una clara confrontació amb el papa per part d’aquests grups de resistència, sobretot de dins el Vaticà, que estan més organitzats.

Francesc, al mes de gener, va promulgar el ‘motu proprio’ ‘Spiritus Domini’ i va modificar el cànon per obrir a les dones els ministeris de lector i acòlit, cosa que els permet llegir la Paraula de Déu i donar la comunió. Però això ja ho feien!

I tant! Però el papa havia de fer el pas que va fer. Aquest és un cas concret on la legislació ha anat per darrere de la vida, de la pràctica, i això és un bon senyal. Penso que quan la pràctica de la vida depèn només de la legislació, vol dir que allò està mort. Mira, et poso un cas: acabat el Concili, la revista Paris Match (nadal de 1966) va publicar un reportatge sobre la nova litúrgia que s’estava practicant a Holanda, que aquí era motiu d’escàndol. El Vaticà va protestar, que si les misses no es podien fer d’aquella manera, que si els laics no hi podien participar, etc. Abans de tres anys sortia un decret de Roma legislant i proposant la comunió a la mà, es promovien experiències amb música rítmica, s’aprovaven les eucaristies domèstiques… També va passar, després del Concili, amb el ritual de la penitència i la confessió: allò que estava fent la gent, Roma ho va acabar beneint, quan anys enrere havia estat dient que no es podia fer de cap manera.