
Curs en línia
Organitzador: Effathà-cristiansdebase.cat
Coordinat per Joan Maluquer i Ferrer
Durada: 7 hores (del 26 de febrer al 9 d’abril del 2025)
Lloc: sessió telemàtica
Horari: dimecres a les 6 del vespre
Justificació i objectius
La figura d’Antoni Gaudí (Reus 1852 – Barcelona 1926) és un referent per a nosaltres, que vivim al segle XXI. És un exemple d’excel•lència universal com a arquitecte, una figura que, per sempre més, ens situarà al mapa com a poble, com a cultura. I alhora és un exemple de fidelitat a la terra on va créixer i evolucionar com a arquitecte, de fidelitat a la llengua, com demostra la seva detenció sota el directori militar del general Primo de Rivera l’any 1924. Però també és un exemple de fe i compromís, reflectit tant en la concepció del seu projecte arquitectònic emblemàtic (la Sagrada Família), com en el seu compromís amb entitats cristianes de país (la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat), com en la sensibilitat social.
L’objectiu d’aquest quart curs serà, d’una banda, veure el context històric i cultural en què va néixer i créixer Gaudí, les figures amb qui es va relacionar al llarg de la vida, les dificultats amb què es va trobar, i la consideració que va tenir posteriorment en l’àmbit de l’arquitectura fins a l’assoliment del reconeixement actual. D’una altra banda, veurem el vessant espiritual que anima tota la seva arquitectura. En definitiva, pretenem subratllar algunes facetes de la seva vida i obra que, en la commemoració del centenari de la seva mort el 2026, podrien restar silenciades rere l’arquitecte sublim, és a dir, com a catalanista i com a creient.
Finalment, farem la presentació del Moviment Gaudí.
Temari
1. La Catalunya del segle XIX al segle XX
per JORDI CASASSAS i YMBERT (historiador, catedràtic emèrit d’història contemporània de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut d’Estudis Catalans)
dimecres 26 de febrer, a les 6 del vespre
https://youtu.be/ahOynJJ1CcU?si=1R-Ot0Ra_MPGexJ0
2. Les grans catedrals gòtiques i la iconografia de la façana de la Glòria de la Sagrada Família
per JOSEP BRACONS I CLAPÉS (historiador de l’art, professor a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya i membre de la Comissió Assessora Artística de la Sagrada Família)
dimecres 5 de març, a les 6 del vespre
3. Gaudí i l’inici del modernisme
per MIREIA FREIXA i SERRA (historiadora de l’art, catedràtica emèrita d’història de l’art de la Universitat de Barcelona)
dimecres 12 de març, a les 6 del vespre
4. El modernisme, entre la tradició artesana i la modernitat industrial
per PILAR VÉLEZ i VICENTE (historiadora de l’art, exdirectora del Museu del Disseny de Barcelona)
dimecres 26 de març, a les 6 del vespre
5. Antoni Gaudí, vida i fe
per ARMAND PUIG i TÀRRECH (president de l’Agència de la Santa Seu per a l’Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques)
dimecres 2 d’abril, a les 6 del vespre
6. Gaudí després de Gaudí
per RAÜL GARIGASAIT i COLOMÉS (escriptor, professor de filologia grega a la Universitat de Barcelona i president de La Casa dels Clàssics)
dimarts 8 d’abril, a les 6 del vespre
7. Moviment Gaudí, un projecte pels drets dels pobles i la pau al món
amb JOAN AMORÓS i PLA (president de la Fundació Occitano-Catalana), JOSEP M. JUBANY i CASANOVAS (rector de la Parròquia de Sant Ildefons, Barcelona) i JORDI CARAPUIG i BARBERÀ (president de la Federació Catalana de Passions)
dimecres 9 d’abril, a les 6 del vespre (sessió telemàtica i presencial)